Ρωσία - ΗΠΑ: Η μεγαλύτερη ανταλλαγή κρατουμένων μετά τον Ψυχρό Πόλεμο #ΙΔΕΟΧΩΡΟΣ #ΟΥΚΡΑΝΙΑ #ΤΟΥΡΚΙΑ
Την ιδιαίτερη βαρύτητα μιας είδησης που δεν αναδείχθηκε ιδιαιτέρως- τουλάχιστον στα ελληνικά ΜΜΕ, σε αντίθεση με τα αμερικανικά και άλλα Δυτικά - αναδεικνύει ο Δημήτρης Λιάτσος στην εκπομπή του «Ιδεοχώρου». Πρόκειται, όπως είπε, για τη μεγαλύτερη ανταλλαγή κρατουμένων Ρωσίας - Δύσης τον 21ο αιώνα, και σίγουρα τη μεγαλύτερη μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.
Γιατί τώρα; Τι σημαίνει αυτή η κίνηση; Τι μηνύματα στέλνει; Μπορεί να σηματοδοτήσει εκτόνωση και στο Ουκρανικό; Ιδωμεν! Το ενδιαφέρον είναι ότι και οι δύο πλευρές πρόβαλαν επικοινωνιακά, σε εντυπωσιακό βαθμό, την ανταλλαγή. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Μόσχα υποδέχτηκε τους Ρώσους που επέστρεψαν ο ίδιος ο Πούτιν, και στην Ουάσιγκτον στήθηκε προεκλογικό σόου με τον Μπάιντεν και την υποψήφια των Δημοκρατικών, Κάμαλα Χάρις, δίπλα του.
0:00 Έναρξη εκπομπής. Η μεγαλύτερη ανταλλαγή φυλακισμένων στον 21ο αιώνα, μεταξύ ΗΠΑ-Ρωσίας. Οι ηγεσίες τους υποδέχονται στα αεροδρόμια
3:20 Ισχνές οι διμερείς επαφές, άρα η συνέχιση σχέσεων μεταξύ των μυστικών υπηρεσιών, είναι θετικό σημάδι. Προς το παρόν τίποτα άλλο θετικό
5:55 Αποφυλάκιση Κράσικοφ, εκτελεστή Τσετσένου τρομοκράτη στη Γερμανία. Αποτρόπαια τα εγκλήματα του. Και όμως σουλατσάριζε στη δημοκρατική Δύση, ανενόχλητος.
9:00 Ο Πούτιν εξ´ αρχής έδειχνε στη Δύση ότι θωπεύει τρομοκράτες που βρίσκουν καταφύγιο εκεί.
11:45 Γερμανία, η χώρα που ζει με την ψυχολογία του ρεβανσισμού. Οι ΗΠΑ, με την περίπτωση της ανταλλαγής του Κράσικοφ, εξευτέλισαν το Βερολίνο, δείχνοντας ότι δεν έχει καμμία κυρίαρχη πολιτική.
14:20 Εκείνοι, στο Βερολίνο που θεώρησαν ότι το 2014 ήρθε η ώρα του ρεβανσισμού κατά της Ρωσίας, λάθεψαν. Η σ